Vitamin D3, Vysoce vstřebatelný, 5000 IU, Natios 250 softgel kapslí (s olivovým olejem)
Výrobce: | Natios |
---|---|
Kód: | IOS0013 |
EAN: | 8594197631021 |
Podrobný popis
- Vitamin D přispívá ke správnému vstřebávání a využití vápníku a fosforu
- Vitamin D přispívá k dobrému stavu kostí a zubů
- Vitamin D podporuje správnou funkci imunitního systému
- Vitamin D podporuje správnou činnost svalů
- Vitamin D se podílí na procesu dělení buněk
Vysoce vstřebatelná a vysoce potentní forma vitaminu D3 od značky Natios je ideální pro každého, kdo hledá způsob, jak tento důležitý vitamin doplnit. Vitamin D3 je obsažen v softgelové kapsli spolu s extra panenským olivovým olejem.
Díky této kombinaci je tak dosaženo optimálního vstřebávání, což u některých suplementů v kapslích může být problém. Krom těchto základních surovin nejsou obsažené žádné zbytečné látky jako například plnidla či éčka, jedná se tedy o produkt s vysokou čistotou a zároveň vysokou účinností.
Vitamin D patří do skupiny vitaminů rozpustných v tucích. Dostatek vitaminu D má několik důležitých funkcí. Mezi ty pravděpodobně nejzásadnější patří regulace vstřebávání vápníku a fosforu, což ovlivňuje stav a vývoj kostí a zubů. Vitamin D mimo jiné také podporuje správnou funkci imunitního systému.
Lidské tělo přirozeně produkuje vitamin D, když je vystaveno přímému slunečnímu záření. Vitamín D je však možné získat také z některých potravin, jako jsou například ryby či vejce, nebo poté z doplňků stravy. Tyto zdroje jsou důležité především v podzimních a zimních měsících, kdy téměř není možné se pravidelně vystavovat přímému slunečnímu svitu.
Vztah mezi vitaminem D a tuky
Vitamin D je vitamin rozpustný v tucích, což znamená, že pro jeho optimální vstřebávání je důležitý příjem tuků. Z tohoto důvodu je v každé softgelové kapsli vitaminu D3 značky Natios obsažen extra panenský olivový olej, který je výborným zdrojem tuků. Je však nutné si uvědomit, že ne každý druh tuku ovlivňuje absorpci vitaminu D3 stejně.
U řady výrobků je možné se setkat s lněným olejem namísto olivového, který však není optimální pro suplementaci v kombinaci s vitaminem D3.
- Extra panenský olivový olej i lněný olej jsou plné zdravých nenasycených tuků, liší se však jejich typem.
- Lněný olej obsahuje převážně polynenasycené tuky, zatímco extra panenský olivový olej obsahuje převážně mononenasycené tuky. Výzkumy poukazují na fakt, že absorpce vitamínu D je pozitivně ovlivněna především mononenasycenými tuky. [1, 2]
- Dalším důležitým rozdílem je stabilita těchto dvou olejů. Lněný olej je velice náchylný k oxidaci, kvůli čemuž je velmi nestabilní. Ve skutečnosti je lněný olej tak nestabilní, že jej nelze zahřívat, musí se skladovat v chladničce a spotřebovat během několika týdnů. To však neplatí u extra panenského olivového oleje.
Formy vitaminu D
Vitamin D je dostupný ve dvou formách, kterými jsou Ergokalciferol (D2) a Cholekalciferol (D3). Tyto dvě formy se od sebe mírně liší. Obě formy zvyšují hladinu vitaminu D v krvi a obě formy poskytují benefity vitaminu D. Výzkumy však poukazují na to, že vitamin D3 je účinnější pro zvyšování hladiny vitaminu D v krvi než vitamin D2.
Doporučené dávkování:
Jako doplněk stravy užívejte 1 kapsli týdně (1/7 kapsle denně) s jídlem obsahujícím tuky nebo dle doporučení vašeho lékaře.
Složení:
Velikost dávky: 1/7 kapsle denně 1 kapsle týdně |
Množství v 1 kapsli | % RHP * | Množství v denní dávce | % RHP * |
Vitamin D3 (z lanolinu) (jako cholekalciferol) |
5 000 IU (125 μg) | 2500 % | 715 IU (17,9 μg) | 358 % |
* % RHP = Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby (8 400 kJ/2 000 kcal) |
Další složky: Softgel kapsle (hovězí želatina, voda, glycerin) a extra panenský olivový olej.
Upozornění:
Pouze pro dospělé. Trpíte-li onemocněním, jste těhotná, kojíte, snažíte se otěhotnět nebo užíváte léky, poraďte se před užitím tohoto přípravku s lékařem! Uchovávejte mimo dosah dětí. Není náhradou pestré stravy. Nepřekračujte doporučené dávkování. Doplněk stravy.
Skladování:
Po otevření skladujte na chladném a suchém místě.
Balení: 250 softgel kapslí
Vyrobeno v EU
Zdroje:
[1] S. Niramitmahapanya, S. S. Harris, a B. Dawson-Hughes, „Type of dietary fat is associated with the 25-hydroxyvitamin D3 increment in response to vitamin D supplementation", J Clin Endocrinol Metab, roč. 96, č. 10, s. 3170–3174, říj. 2011, doi: 10.1210/jc.2011-1518.
[2] Y. Wang, P. Buckendahl, K. Sharma, J. W. Miller, a S. A. Shapses, „Expression of vitamin D hydroxylases and bone quality in obese mice consuming saturated or monounsaturated enriched high-fat diets", Nutr Res, roč. 60, s. 106–115, pro. 2018, doi: 10.1016/j.nutres.2018.08.006.